Cine l-a omis pe Mircea Druc din lista premierilor R. Moldova?
În Muzeul Guvernului R. Moldova, fondat în 2007, figurau, până la desemnarea actualului premier, Vlad Filat, 6 prim-miniştri.
De ce nu 7 şi unde e primul premier de după adoptarea de către Parlamentul de la Chişinău (la 23 iunie 1990) a Declaraţiei de Suveranitate a R. Moldova, nu ştie nimeni. Parte din foştii responsabili ai Guvernului nu mai sunt în funcţii, cu excepţia parţială a Serviciului de presă, care nu deţine informaţie la acest subiect. Se ştie doar că Muzeul a fost fondat în 2007 şi că toate întrebările legate de concepţie, organizare şi funcţionare erau gestionate direct din cabinetul ex-ministrului de Stat, Mihai Pop. Muzeul nu are un program liber şi, potrivit aceloraşi surse, este accesibil, în special, delegaţiilor oficiale.
De ce din galeriea primilor miniştri lipseşte Mircea Druc, şeful primului guvern postcomunist, care a guvernat R. Moldova din 25.05.1990 până în 28.05.1991 şi a avut cel mai mare rating în mediul politic al vremii? La guvern, foştii nu mai sunt, iar actualii se simt incomodaţi de întrebare.
ZdG a solicitat câteva opinii pe marginea acestui subiect, pe care vi le prezentăm:
Valeriu Matei, scriitor şi om politic: Confuză situaţie. Depinde ce au luat ca bază cei cărora le-a venit în minte ideea acestui muzeu. Probabil, au exclus tot ce a fost în perioada de până la Declaraţia de Independenţă, votată la 27 August 1992. Dar e o lipsă totală de logică. Avem primul Parlament din 1990, avem adoptată Declaraţia de Suveranitate din 23 iunie 1990. Dacă-i să urmezi logicii lor, înseamnă că mai bine de un an de la alegerea Parlamentului, R. Moldova nu a avut guvern? E o absurditate. Dar de ce ar fi să ne mirăm? Parcă e singura, admisă de regimul Voronin, cu Stepaniuc la educaţie, ştiinţă şi cultură?
Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL: Cine a creat Muzeul? Comuniştii? Păi aici e şi răspunsul: comuniştii au căutat să-i promoveze pe cei din sistem. Iar Druc nu a făcut parte nici din clanul kgb-iştilor şi nici al mafioţilor.
Anatol Petrencu, istoric, preşedintele partidului Mişcadivergenţe suna astfel: „rea Acţiunea Europeană: E absurd. Mircea Druc a fost un simbol al Mişcării de Eliberare Naţională. Cu el ne-am declarat suveranitatea. Dacă nu i se recunoaşte lui Druc calitatea de prim şef de guvern, înseamnă că nu se recunoaşte acest drept nici unuia dintre miniştrii acestui guvern? E o stupiditate. Că nu convine Druc, asta, da, poate fi. Dar vreau să vă spun că am fost în Germania şi în galeriea cancelarilor Bundestagului l-am văzut, alături de toţi, şi pe Hitler. Istoria trebuie respectată aşa după cum a fost.
REMARCĂ: În versiunea dlui profesor Petrencu, propoziţia care a generat divergenţe suna astfel: „… şi în Bundestag, în galeriea cancelarilor, l-am văzut , alături de toţi, şi pe Hitler”. Ne cerem scuze pentru eroare. Redactia.
Ion Negrei, prim vicepremier: De ce nu figurează? Cred că nu s-a înscris în «standarde». Lucrurile trebuiesc reparate. Ca şi foarte multe altele.